BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, 9 March 2011

SAWAN TARIK Di KALANGAN KANAK2..

ape yang aku nak kongsi ngan korang pasal sawan tarik ni sebab anak buah aku yang aku cite kat korang 2 kene sawan tarik mase kat spital..mak aku call bagitawu tentang keadaan die ritu cmne..huhu..nseb baik abang aku ade teman kan mak aku jage die kt spital kalo x xtawu la nk cakap cmne lagi..huhu..tapi alhamdulillah rania da discharge da dari DEMC..syukur alhamdulillah..


ok kat cni aku nak bagi petua ckit kalo adik2 korang atau anak2 korang yang terkena sawan tarik ni..




1- mandikan die dengan air paip..dari kaki dahulu baru ke kepala.. 

2- mandikan sampai die sedar berulang kali..


3- jangan sesekali masukkan ubat punggung ketika dia tidak sedarkan diri..


4- jangan goncang kan die,urut atau lambung..sebab otak die xde oksigen time tu..


5- cepat2 lah bawak ke klinik..

**kiranya lambat bertindak akan menyebabkan anak cacat kekal spt kekejangan..dan anak jadi lembab..30% akan berlaku lagi kiranya demam pada suhu 37’C dan tidak dirawat dan akan berlaku sehingga berusia 3 thn.. 



 pasni nia leh hepi camni..insyaallah


                              

5 kata kata dari kamu:

A.s.t.i.n.a said...

fit memang sgt bahaya.. takut..

cik ubi said...

selain sawan tarik, apa lagii sawan yg ada ?
adik ubi pon penah kena tapi masa dia form 3 lah .

piYa said...

sawan babi..stakat ni 2 jela yang tawu.hehe..

cik ubi penah kene?mmsia nye..so skg da ok ke..

as>> mmg takut sgt..mak,adik piya ppon pnh kene gk..huhu

simon said...

weh dh ada ciri2 jd mak ni kn kn...hehehehe
nia sembuh cpt k..aminnn :)

KHAIRUNNIESA said...

bahaya tu..btw nice info..smoga anak buah awk cpt sembuh.. (^_^)